Aktualności Aktualności

Ratując pszczoły...

Wielkie znaczenie niewielkich pszczół oraz pozostałych owadów zapylających to temat pojawiający się w kolejnych działaniach edukacyjnych prowadzonych przez Nadleśnictwo Gniezno.

Dzięki pracy tych małych, a jakże pracowitych owadów mamy zapewnione urozmaicone, bogate w smaki i wartości odżywcze pokarmy. Czy sięgając po soczyste jabłko albo ciesząc się smakiem dojrzałych pomidorów mamy świadomość, że rośliny aby móc zaowocować potrzebują pomocy przy zapyleniu właśnie naszych bezcennych owadzich przyjaciół?

Albert Einstein ostrzegał, że "jeśli pszczoły znikną, wkrótce to samo stanie się z ludźmi". Rośliny owadopylne stanowią prawie 80% wszystkich roślin, z tego znaczna większość zapylana jest właśnie przez pszczoły (w tym prawie 90% drzew owocowych). Te małe, niepozorne, ale bardzo pracowite owady są bezcenne dla ekosystemu naszej Planety.

„Ratując pszczoły ratujemy plony - do Szlaku Piastowskiego przez pszczeli przystanek” tak nazywa się projekt Stowarzyszenia „Siedlisko”, który będzie realizowany wraz z Nadleśnictwem Gniezno w ramach konkursu grantowego „TU MIESZKAM, TU ZMIENIAM” organizowanego przez Fundację Santander Bank Polska S.A. im. Ignacego Jana Paderewskiego we współpracy z Santander Bank Polska S.A.

Głównym celem projektu jest pokazanie strategicznej roli pełnionej przez owady zapylające w środowisku przyrodniczym, przedstawienie wpływu chemizacji prac rolnych oraz zanieczyszczenia środowiska na ginięcie owadów zapylających, co  powoduje gwałtowny spadek plonów. Zadaniem projektu jest zachęcenie społeczeństwa do podjęcia działań wpływających na zatrzymanie procesu ginięcia owadów zapylających.

Czy wiesz, że:

1. Gdyby zaniedbano problemy światowej populacji pszczół przyniosłoby to dramatyczne skutki dla światowych zasobów żywności, której produkcja w ponad 75% uzależniona jest od stanu liczebności tych owadów.

2. Szczytowy rozwój bartnictwa przypadał w Polsce na wiek XVI i XVII. Było ono wtedy zawodem dziedzicznym, zorganizowanym w cechy. Bartnicy posiadali własne sądownictwo, zwyczaje i wiele przywilejów.

3. Rośliny modyfikowane genetycznie (GMO) mogą wywoływać wśród pszczół choroby o podłożu genetycznym oraz obniżać ich żywotność, uszkadzać układ trawienny (miejscowa martwica), ułatwiać wnikanie do ich organizmu wirusów i bakterii.

4. Niektóre pszczoły żyją w rodzinach z podziałem na kasty (np. u pszczoły miodnej), ale w większości są to gatunki samotne (samice, które budują gniazdo gromadzą zapasy pyłku i w nim składają jaja).