Aktualności
Dbajmy o zdrowie i przygotujmy się do zimy
Połowa lata to doskonały czas by spożytkować dary natury.
W naszym codziennym życiu korzystamy z właściwości wielu dziko rosnących roślin. Las daje nam cenne zioła, pędy młodych sosen, czy kwiaty czarnego bzu będące cennym pokarmem, jak również lekarstwem na wiele dolegliwości. Z darów tych korzystają również pracowite pszczoły oraz pszczelarze. W naszych leśnych pasiekach nadszedł czas kończenia zbiorów i rozpoczął się okres przygotowania pszczół do zimowania. I my również, z myślą o chłodniejszych dniach, robimy zapasy miodu, a powodów dla których warto mieć miód w spiżarni jest naprawdę wiele…
Każdy rodzaj miodu ma swoje wyjątkowe właściwości. Wraz z kwitnieniem kolejnych gatunków roślin miododajnych zbieramy różne rodzaje miodu. Pierwszy pozyskujemy miód rzepakowy. Ten rodzaj miodu polecają lekarze osobom cierpiących na choroby serca bowiem znany jest z właściwości wzmacniającej mięsień sercowy. Miód rzepakowy ma zastosowanie również w leczeniu chorób dróg oddechowych.
Kolejnym miodem do pozyskania w sezonie pszczelarskim jest miód akacjowy. Rarytas ten nie jest corocznym darem pszczół , ponieważ akacja corocznie nie mioduje. Miód akacjowy ze względu na swoje właściwości zalecany jest przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, zaburzeniach przewodu pokarmowego i nadkwasocie żołądka. Oczyszcza wątrobę, działa moczopędnie i bakteriobójczo.
W następnych tygodniach pojawia się miód faceliowy. Korzystanie z właściwości tego miodu polecane jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Miód faceliowy pomaga również przy nieżycie i wrzodach żołądka, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Ten łagodny w smaku miód polecany jest zwłaszcza dzieciom.
Pełnia lata to czas na miód lipowy. Jego działanie doceniamy zwłaszcza w czasie nękających nas przeziębień i gryp. Właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne miodu lipowego znalazły zastosowanie w wielu lekarstwach. Oprócz pomocy jaką niesienie przy kaszlu i zapaleniu zatok, warto wiedzieć, że również obniża ciśnienie krwi oraz jest polecany przy schorzeniach nerwicowych i reumatycznych.
Miód wielokwiatowy to ostatni zbierany w naszym obszarze przyrodniczym. Posiadający ogromne walory smakowe, miód wielokwiatowy, pomaga w schorzeniach alergicznych oraz stanach wyczerpania fizycznego.
Mając takie miodne dary w spiżarni możemy spokojnie czekać na zbliżającą się jesień. Pamiętajmy by dbać o środowisko, zwiększać bioróżnorodność zapewniającą pszczołom dobre warunki życia oraz nie zapominajmy by codziennie spożywać pyszny i zdrowy miód.